Vi siktar alltid på att erbjuda Åkersberga det senaste inom solcellstekniken. Genom att alltid arbeta med de senaste produkterna på marknaden kan vi alltid erbjuda den senaste tekniken.
Det finns olika typer av solpaneler. Gemensamt för de allra flesta är att framsidan består av glas med en tunn film för att förhindra reflektion. Under glaset sitter solcellerna. Bakstycket på en panel kan skilja sig mellan enp lastfolie eller glas. Paneler med baksida av glas har oftast något längre garantitid då tros vara något tåligare.
Solceller omvandlar solens energi till elektrisk energi. När solen skiner på solcellen får ovansidan en negativ laddning och undersidan en positiv laddning. Det är detta som genererar likström. Solpaneler kopplas ihop i en serie, även kallad slinga, med plus och minuskontakter. Den första och sista panelens minus resp plus sida kopplas sedan in i växelriktaren. Vid tillräckligt hög spänning i serien, ca 150 volt (lite olika beroende på växelriktare), kan växelriktaren börja producera ström.
En växelriktares huvudsakliga uppgift är att omvandla likström till växelström. Solcellerna producerar likström som sedan behöver omvandlas till växelström för att kunna användas av huset eller skickas (säljas) på nätet. Dess andra uppgift är att se till att dina solceller belastas rätt och ger dig så hög energi som möjligt, oavsett väder.
Dagens växelriktare går kopplas upp mot internet, via WiFi eller LAN, för att kunna följa och övervaka sin solproduktion. Vanligt är också att man får statistik över alla år som anläggningen varit igång.
Energiföretagen har tagit fram en lista, Rikta Rätt, över växelriktare för solcellsinstallationer typ A som uppfyller de krav som ställs för att ansluta sig till elnätet.
Batteriet är kopplat till solcellernas växelriktare och laddas upp när dina solceller producerar mer solel än ditt hus förbrukar för tillfället. Din producerade solel lagras i ditt batteri istället för att säljas vidare. Elen som du lagrar under dagen kan sen användas under kvällen när solcellerna inte längre producerar någon el.
Fördelen med batteri är framförallt att du kommer kunna konsumera mer av din egenproducerade solel. När solcellerna slutar att producera på kvällen tar batterierna över och driver hela ditt hus.
En solig dag under sommarhalvåret är chansen stor att du helt slipper köpa en endaste kilowattimme under hela dygnet.
Smartmätaren är en elmätare som ansluts vid din huvudsäkring för att mäta hela hushållets elanvändning. Den är framförallt viktig (och nödvändig) att ha då man har batteri installerade. Smartmätaren skickar information till växelriktaren om huset förbrukning. Det vanligaste sättet som växelriktaren arbetar på är att först och främst skicka solelen till huset. Ifall hela husets konsumption täcks av den producerade solelen laddas batterierna. När batterierna är fulladdade säljs all överskottsel. På samma sätt fast omvänt fungerar det när det inte finns någon solel. Den lagrade solelen i batterierna används i första hand, innan det behövsd köpa el från nätet.
Folksol Stockholm AB
559367-9748
Vassvägen 3 187 69 TÄBY
Telefon: 08-20 67 18